Alguns antecedents
Vist des dels nostres dies resulten sorprenents les nombroses associacions de caràcter agrícola que actuaren a Terrassa durant la segona meitat del segle XIX i la primera part del segle XX. Donada la nostra percepció actual d’un passat predominantment industrial de caràcter tèxtil, pot resultar desconcertant constatar l’existència d’un passat agrícola d’una gran vitalitat. A continuació, destaquem algunes de les entitats més significatives d’aquella època.
Subdelegació de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (1852)
Curiosament, la primera subdelegació de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI) va crear-se a Terrassa l’any 1852. El Baró de Corbera va ser el seu primer president i Pau Galí el vicepresident.
L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre havia estat fundat a Barcelona l’any 1851 i agrupava els grans propietaris agraris catalans per defensar els seus interessos. A Terrassa van organitzar nombrosos actes, reunions i visites. L’any 1891, per exemple, van organitzar una gran Exposició Regional i Agrícola al Teatre del Retiro de Terrassa en la qual hi participaren un gran nombre d’agricultors de tot Catalunya,
La subdelegació terrassenca va desaparèixer formalment al voltant del 1905 però l’IACSI va seguir tenint presència a la nostra ciutat.
Lliga Catalana de Contribuents Viticultors (1882)
A causa de la dissolució de la Lliga de Viticultors Rabassaires de Catalunya, aquesta es reorganitzà amb el nom de Lliga Catalana de Contribuents Viticultors. La comissió directiva estava formada per Josep Palet i Vicenç Cusó entre d’altres.
Aquesta entitat era d’àmbit català però tenia molta presència a Terrassa i a Rubí.
Estació Ampelogràfica Catalana (1884)
L’any 1884 es va crear a Terrassa l’Estació Ampelogràfica Catalana, una institució promoguda per propietaris vinculats a l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre per tal de fer front a la plaga de la fil•loxera que estava causant grans estralls a les vinyes catalanes.
L’Estació es trobava a la finca del Pantà situada al marge esquerre de la Rambla d’Egara (entre la via del tren i la fàbrica Aymerich i Amat), en uns terrenys cedits pel senador Joaquim Mª de Paz.
Rafael Roig Torras va ser-ne el director i Antoni Ubach Soler, que també fou president de la subdelegació de l’IACSI a Terrassa i del Sindicat de Contribuents Agrícoles, el Subdirector Gerent.
Els objectius d’aquest centre consistien en estudiar el conreu i adaptació dels ceps europeus i americans a les nostres condicions. S’arribà a constituir una col•lecció de més de 120 varietats de ceps americans i més de 150 d’europeus i es varen celebrar nombroses conferències, concursos i actes diversos. L’Estació va merèixer molts reconeixements tant a dins com a fora de Catalunya.
Centre Agrícola de Terrassa (1890)
Diversos propietaris agrícoles crearen el Centre Agrícola de Terrassa per al foment de l’agricultura, amb Isidre Torras-Falguera i Riera com a president. La seva activitat coincideix amb els anys de l’aparició de la fil•loxera que provocà un abandonament massiu de les vinyes de la comarca.
Sindicat Agrícola de Terrassa (1900)
A través de l’Institut Industrial es constituí el Sindicat Agrícola de Terrassa. Pau Palet de la Quadra fou el president i Josep Sala i Alsina, el secretari. El Sindicat abastava els termes de Terrassa, Sant Pere, Viladecavalls, Ullastrell, Castellbisbal i Matadepera.
Val a dir que Pau Palet de la Quadra a l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1888 va rebre una medalla d’or pels seus vins.
Festivitat de Sant Isidre (1901)
Com a mínim des de finals del segle XIX ja es celebrava a Terrassa la festivitat de Sant Isidre, patró dels pagesos, però a partir de l’any 1901 la commemoració va adquirir un nou impuls i una més gran rellevància.
L’any 1902 per donar més lluïment a la celebració, es confeccionà una bandera de seda de Sant Isidre. Aquesta bandera fou motiu de polèmica i d’enfrontament entre dos bàndols d’agricultors que se la disputarien els anys següents.
Gremi d’Agricultors de Terrassa (1909)
Entitat d’orientació republicana i amb seu a la Casa del Poble del carrer Cremat, era presidida per Miquel Sucarrats.
Germandat de Sant Isidre (1909)
Entitat de caire catòlic dedicada a ajudar als socis agricultors malalts. Des de l’any 1909 van obtenir la custòdia de la bandera de Sant Isidre i s’encarregaren d’organitzar la seva festivitat fins la guerra civil.