Projecte Col brotonera
La gran família de les cols
La col és una de les espècies cultivades més fascinants que existeixen i que ha originat més formes cultivades. La col de cabdell, la col paperina, la col arrissada, la col geganta o farratgera, el bròquil, la coliflor, la col de Brussel·les, la col llombarda... totes pertanyen a la mateixa espècie (Brassica oleracea).
La col brotonera
Entre aquesta diversitat de formes i aprofitaments (que van de les fulles fins a la inflorescència, passant pels borrons laterals) n’hi ha una que tenia una forta tradició històrica de consum a certes comarques catalanes. Ens referim a la col de brot o col brotonera. Aquesta col tendeix a ramificar-se i se n’aprofiten les tiges tendres (els brotons) i les inflorescències immadures (els espigalls). Cal tenir en compte, però, que els brotons i els espigalls també es poden obtenir d’altres varietats de col, cosa que multiplica la seva diversitat.
La col brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats, es va deixar de cultivar, com tantes altres varietats tradicionals, degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives i només la conserven alguns agricultors gairebé per autoconsum o comercialització en petits mercats locals.
Projecte de selecció i millora de la col brotonera amb la Fundació Miquel Agustí
La Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí s’han fixat en aquest producte singular i inicien un projecte per recuperar el seu cultiu a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retorni el seu esplendor oblidat.
El projecte s’ha iniciat l’any 2012 i, entre d’altres recerques, s’ha realitzat uns tast per preguntar als consumidors quins gustos, aromes i textures prefereixen en aquesta varietat de col. Com a resultat de la primera fase del projecte us presentem l’Estudi sobre varietats tradicionals catalanes: la col brotonera. En aquest treball trobareu una primera aproximació de l’origen i la història d’aquesta varietat. A més, s’inclouen els resultats del tast de consumidors realitzat el 24 de març de 2012 a Terrassa. Tot plegat és el primer pas per recuperar aquesta relíquia agrícola i convertir-la en un nou tresor de la nostra gastronomia.
Recuperació de varietats tradicionals i agricultura de proximitat
La recuperació de les varietats tradicionals és un procés lent i costós però pensem que aporta beneficis per contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.
La col brotonera, per les seves característiques i història, és un bon exemple de varietat amb possibilitats de ser recuperada i convertir-la en un emblema de la nova agricultura local.